20. jul, 2012

Drijfveren over de ontwikkeling van seksualiteit/Tsjitske Waanders

"In een korte inleiding wordt duidelijk gemaakt dat de ontwikkeling van seksualiteit niet begint bij de puberteit maar in de vroege jeugd. Aan de hand van een verhaal, verdeeld in overzichtelijke hoofdstukken komt deze ontwikkeling door de jaren heen klip en klaar aan bod. Een zeer informatief boek over drijfveren die in een kinderleven een geweldige impact kunnen hebben en waar je als ouders zelden of nooit bij stilstaat."


"Drijfveren is geschreven vanuit de klassieke psychoanalytische invalshoek, waarin wordt uitgegaan van een voortdurend proces van zoeken naar het gevoel van (lichamelijke) ontspanning en een opheffen van het gevoel van (lichamelijke) spanning, waarbij zowel agressie als seksualiteit mogelijkheden zijn om het gevoel spanning te ontladen (haat en liefde liggen dicht bij elkaar)".

🙂Een gemakkelijk leesbaar en onderhoudend boek. Wel met een wat typisch taalgebruik waar ik althans even doorheen moest. Het mooie ervan vind ik de verhaalvorm; beschreven vanuit het kind, de jongere, de vrouw/man! Waanders plaatst seksualiteit in een veel breder perspectief; het gaat ook om initimiteit, tastzin en beleving. Je rolt als het ware door het leven heen en of je nu wel of geen kinderen hebt; herkenning, ontroering en een prachtige onbevangenheid.
Zo natuurlijk is seksualiteit.  Zeker lezen!